Sapun cu cafea. Altul

Si mai hidratant decat precedentul si un pic mai frumusel.

La momentul cand l-am fotografiat era proaspat scos din forme si inca uleios si se vad urmele grase pe cartonul de dedesubt.Apropo de ulei,o sa fac la un moment dat si un picut de teorie a sapunului, ca sa stiti despre ce e vorba. Pe scurt, intr-un sapun se amesteca mai multe uleiuri. Fiecare dintre  ele isi aduce aportul sau la calitatea sapunului. Unele ii confera sapunului duritate, ca sa nu ni se sfarame in maini, altele ajuta la puterea de curatare, cateva iti asigura spuma iar unele hidratarea (fac sapunul emolient). Fiecare ulei poate avea mai multe din aceste caracteristici.

Uleiurile necesita o anumita cantitate de soda pentru a se saponifica si a elibera glicerina naturala. La unele mai multa, la altele mai putina. Cert este ca intr-un sapun pentru corp (nu de rufe, dintr-ala care sa scoata „pana la 99% din pete”, cum spun reclamele stupide) se lasa o marja de 5, 8, 10, 12 % sau cat poftesti de uleiuri nesaponificate. Adica se pune un pic mai putina soda, cat sa se saponifice doar 90-95% din cantitatea de uleiuri.

Ca sa ma intorc de unde-am pornit cu petele de ulei de pe cartonul din poza – ideea e ca sapunul asta are 10% „superfat”, cum se zice. In dorinta de a-l face cat mai bland.

Ingrediente:

  • uleiuri de: masline, cocos, palmier, struguri si ulei de ricin organic presat la rece;
  • cafea concentrata;
  • NAOH (care nu se regaseste in produsul final);
  • uleiuri esentiale de tea tree si eucalipt, pentru proprietatile lor antibacteriene.

E facut pe 29 ianuarie, deci trebuie sa stea la uscat o luna. Dar sunt increzatoare in rezultat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s