DSC07300

Circuitul zacustii in natura

IMG_20130816_195845 IMG_20130816_195955 IMG_20130816_201321 DSC07303 IMG_20130817_104419 IMG_20130817_092843 IMG_20130817_131322 IMG_20130817_165648 IMG_20130818_173245

Circuitul zacustii in natura incepe-asa:

Se pleaca inspre bunici, la tara. Cine n-are tara, sa-si cumpere…

Acolo timpul mai are inca rabdare.

Se imprumuta un carucior de prin vecini, care se umple deocamdata cu doi copii care rad cu gura pana la urechi. Se colinda asa, pe la alti vecini si rude care cultiva legume fara chimicale: vinete, rosii, ardei, busuioc. Un carucior plin cu rosii culese cu mana noastra – 60 de lei (40kg). Sa ridice mana ala din buricul orasului care zice ca are salariu prea mic🙂, dupa aia sa vina sa sape si sa ude si sa copileasca rosiile.

Se coc vinetele si ardeii la foc viu, adevarat (n-ai nevoie decat de vreo cateva brate de coceni de porumb). Apoi se curata si se despieliteaza treburile astea  pana se termina toate gandurile din cap. Ce misto ca in timpul asta nu mai ai si copiii pe cap, deoarece  ei sunt instalati confortabil in capul bunicilor, fara sa le dea prin minte sa coboare prea curand. Si ce misto ca nu ti-ai facut nici jaf in casa ta de orasean, n-a trebuit sa arunci cotoarele de rosii si ce-a mai rezultat de la curatatul legumelor la tomberon, ci le-au mancat multumite niste animale, in ograda. Sa nu mai vorbim ca nu te-ai perpelit si tu odata cu ardeii si vinetele langa aragaz, intre patru pereti stramti.

Cand toate-s coapte, curatate, inabusite  etc. le asamblezi dupa dorinta: zacusca, sos cu rosii si busuioc pentru paste, ardei copti in otet, suc de rosii etc.

Le aranjezi frumos in borcane (noi folosim metoda urmatoare: compozitia fierbinte turnata in borcanul fierbinte; borcanele se capseaza imediat si se infofolesc in paturi, sa se raceasca treptat).

Ce vedeti in ultima poza este rezultatul a doua zile de conservareala. Pentru o iarna linistita.

Iar pentru anul viitor mi-am promis ca o sa recurg din plin la o metoda mult mai sanatoasa de conservare, respectiv uscarea (deshidratarea) fructelor si legumelor la soare, cum facea bunica din partea mamei.

Si-acum vad aievea rogojinile alea intinse pe acoperis, ticsite cu felii de mar, piersici, prune. Si-nghit in sec, bineinteles.

5 thoughts on “Circuitul zacustii in natura

  1. Ei, oare cate ‘om mai fi in „clubul” asta?
    Noi asteptam gogosarii ieftini, pentru asamblare, ca de vinete am trecut. O luam mai batraneste, noi. De! varsta…😀

  2. Eu iar am fost detasata la avut grija de copii&pregatit, spalat, etichetat, numarat sticle si borcane, capace, de-astea … 🙂 Nu stiu cand o sa ma lase soacra sa invat si eu de la ea, ca mereu ma nimeresc numai pe post de „ajutor”, niciodata nu pot sa stau pe langa ea cap-coada ca sa vad cum le face, da’ le face bine, asa ca n-avem ce ne plange🙂 Si singura nu m-as incumeta niciodata de toti muntii aia de legume pe care ii transforma ea in diverse🙂
    Felicitari „orasenilor” !😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s