Paine cu maia

Minunata paine cu maia II

Nu e, dom’le, atat de complicata pe cat pare.

Cu toate ca ma consider o persoana indemanatica si clar aplecata spre home made spun sincer ca vara trecuta, cand m-am reapucat de facut paine cu maia, aveam dubii ca o sa reusesc sa pun pe masa minunea asta zi de zi.

Dar iaca, mi-a iesit. Am prins spilul. Am pacalit cumva si timpul, si procesul de fabricatie. Nu mi-o iesi ea ca la carte, pentru ca sar peste cativa pasi (si-o sa explic mai jos), dar jur ca e la fel de gustoasa. Deci problema e doar de aspect, din punctul meu de vedere. Dar cui ii pasa?

Am pornit de la o reteta gasita pe blogul Codrutei, de la Apa.Faina.Sare. Pe care am tot adaptat-o si adaptat-o. Acum nici macar nu prea mai masor ingredientele.

Fac de seara un preferment cu 15 g de maia, 87 de grame de apa si 87 de grame de faina intermediara. A doua zi dimineata pun intr-un lighean incapator 1200-1300 de grame de faina intermediara, 800-850 de grame de apa calduta si prefermentul. Framant si las in repaos 40 de minute-2 ore, pentru autoliza. Intre timp pregatesc soaker-ul, adica pun la inmuiat seminte de in, dovleac, susan si floarea soarelui in apa aproape fierbinte (diverse combinatii de seminte; am pus si 2-3 pumni de seminte dar si mai mult). N-as putea sa va zic exact cata apa, e in functie de cantitatea de seminte. Puneti cat sa le acopere.

Dupa trecerea celor 40 de minute, (timp in care  in care faina incepe sa se transforma sub actiunea enzimelor proprii) adaugati soaker-ul in care dizolvati 15 grame de sare si framantati bine. Lasati aluatul acoperit. Din 30 in 30 de minute ar trebui sa impaturiti aluatul, intorcand spre centru capetele de sus si de jos, apoi rasuciti ligheanul cu 90 de grade si aduceti spre centru iarasi partea de sus si de jos a aluatului. Impaturirile astea ar trebui facute de 4 ori. In ultima vreme eu sar peste ele, din lipsa de timp.

Ajung sa pun painea in forme abia seara, cand ma adun de pe drumuri.

Coptul e foarte important: cuptorul trebuie incins la 250 de grade, iar inautru trebuie sa puneti un vas cu apa. Painea se rastoarna direct pe tava mare de la aragaz chiar inainte de introducerea in cuptor. Faceti doua-trei incizii adanci pe fiecare paine cu o lama. Ele ajuta la coacerea painii.

Dupa un sfert de ora scoateti vasul cu apa si reduceti temperatura la 200 de grade. Mai lasati inca jumatate de ora, dupa care scoateti painea pe gratar. O sa fiti incantati de miros si de sunetul cojitei care trosneste si crapa in timp ce se raceste.

Din cantitatile insirate mai sus imi ies doua painoaice de 1,200-1,300 de grame fiecare, care ne ajung doua zile.

Poate am sarit peste explicatii, lucruri care v-ar fi interesat, stiu…Blogul asta nu e un blog culinar, n-am exercitiul explicarii unei retete.

As vrea doar sa va impartasesc experienta noastra din jurul painii cu maia. Si poate conving pe unul-doi sa incerce sa faca astfel de paine.

MERITA!

IMG_20140117_210915 IMG_20140106_143506 IMG_20140109_104130[1] IMG_20140106_142003 paine cu maia si seminte

 

One thought on “Minunata paine cu maia II

  1. Si eu am inceput sa fac paine cu maia, este f. buna ,este mai costisitoare dar merita.A ta arata f. bine.Am sa icrec si eu reteta ta .La atata faina foloseti doar atata maia?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s